Kamperen Forum

Voorpagina Per land Kamperen algemeen Foto albums Reisgenoten Kampeerverhalen Camping Zoeken
Ga Terug   Kamperen Forum > Kamperen per land > Kamperen in Europa

Mededelingen

Antwoord
 
Onderwerpopties
Oud 29-08-08, 20:02   #1
Vast meubilair
 
Lid sinds: 16-11-2005
Posts: 1.042
Standaard Rondreis Hongarije

Hongarije ligt in Centraal-Europa, en wordt van noord naar zuid doorsneden door de Donau


Deze rondreis is gemaakt in 2006.
Wij hebben er met de tent gekampeerd en er 5 weken rond getrokken. Bij het grenswisselkantoor hebben wij een auto-vignet gekocht. Onze eerste camping was in Dömös (noord Hongarije) een dorpje in de bocht van de Donau.

Esztergom
De eerste dag hebben we Esztergom bezocht, en de Dom bewonderd. Esztergom is een mooie stad en is één van de oudste steden van Hongarije.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0172.jpg
Bekeken: 112
Grootte: 61,5 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0174.jpg
Bekeken: 118
Grootte: 104,7 KB

Boedapest
Vanuit Esztergom zijn we met de trein naar Boedapest gereisd. Boedapest ligt ca. 50 km verwijderd van Esztergom .

Er is in deze wereldstad veel moois te zien en daar heb je wel een week voor nodig. Vanwege de prachtig gebouwen langs de oever van de Donau, de Citadel op de Gellért-berg en de Burcht op de burchtheuvel kan het stadsgezicht van Boedapest wedijveren met de mooiste plekken op aarde. Ook een bezoek aan een badhuis en koffiehuis mag niet ontbreken. Het openbaar vervoer in de stad is goed wat voor heel Hongarije geldt.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0180.jpg
Bekeken: 142
Grootte: 103,9 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0184.jpg
Bekeken: 147
Grootte: 65,3 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0192.jpg
Bekeken: 262
Grootte: 83,0 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0212.jpg
Bekeken: 136
Grootte: 54,0 KB

Vanaf de camping hebben we een autotochtje in de bergen rond Dömös (aan de andere kant van de Donau) gemaakt. Je rijdt door kleine dorpjes met een origineel Hongaars karakter. Om in dit gebied te komen moet je met een veer pontje over de Donau wat op zich al een ervaring is.

Eger
De volgende camping was in Szarvaskö een plaatsje ten noorden van Eger (noord Hongarije) in het Bükk gebergte. Van hieruit hebben we Eger bezocht. Een gezellig en mooi stadje. Ook weer met de trein(tje). Al zijn de dorpjes nog zo klein er is bijna altijd wel een station(netje) en de grote van de trein op een traject met alleen dorpjes is ook aangepast. In de trein van Szarvaskö naar Eger moesten we letterlijk klimmen om binnen te komen en eruit springen als je op de plaats van bestemming was. Iets eten in de kleine treinen vonden we niet bepaald hygiënisch en dat deden we ook niet. Of zijn we in ons proper landje erg verwend? Ja dus. We hebben dan ook dankbaar gebruik gemaakt van het openbaar vervoer en weer de auto op de camping laten staan.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0216.jpg
Bekeken: 108
Grootte: 114,9 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0228.jpg
Bekeken: 107
Grootte: 79,8 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0220.jpg
Bekeken: 98
Grootte: 79,2 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0221.jpg
Bekeken: 104
Grootte: 73,5 KB

Met de trein van Szarvaskö naar Putnok leek ons ook wel wat. Een traject met dorpjes. We moesten in Szilvasvárad overstappen en dat doe je gewoon lopend over de rails naar een andere trein ( in dit geval een soort locomotief met een aantal zitplaatsen).

Kaartjes kopen bij de kleine stations kan zoals in Nederland ook daar niet. Maar in Hongarije zijn bij de kleine stations ook geen ticket automaten dus koop je een kaartje in trein. Als er tenminste een conducteur komt want in een kleine trein kun je niet van wagon naar wagon lopen. Toen we overgestapt waren kwam er wel een conducteur en vroeg om de ticket die we dus niet hadden. Hij vroeg niet waar we vandaan kwamen en we hoefden alleen maar een ticket te kopen van Szilvasvárad naar Putnok. Maar de ticket betalen gaf problemen want we hadden geen kleingeld, alleen maar een briefje van 5000 forints (ca. € 20). Met grote ogen werd er naar het 5000 briefje gekeken. Hij kon hier niet van terug geven dus laat maar zitten. We passeerden enkele spoorwegovergangen en een paar dorpjes maar vóór Putnok stopte de trein vóór de spoorwegovergang. De conducteur moest de bomen dicht doen waarna de trein weer een stukje verder reed en stopte om de conducteur er weer erin te laten nadat de slagbomen weer omhoog waren. Dergelijke treinreizen zijn de moeite waard en leuk om te doen. Je leert hierdoor Hongarije ook beter kennen.

Het Matragebergte en het Bükkgebergte
Vanuit de camping hebben we een autorondrit door het Matragebergte en het Bükkgebergte gemaakt en de Lippizanerpaarden zien grazen. De Lippizanerpaarden worden ook in de Spaanse rijschool in Wenen bereden.

Van Szarvaskö zijn we door de puszta naar Hajduszoboszló (oost Hongarije) ca. 20 km ten westen van Debrecen (niet zover van de Roemeense grens) gereden om daar een camping te zoeken. Hajduszoboszló is een stad met een prachtig groot waterpark aan een meer bestaande uit verschillende mooie grote zwembaden, een aantal thermaal baden van verschillende temperaturen en ook een thermaal binnenbad, douches en een groot kinderbad met een groot stenen nijlpaard en een paar kleine stenen nijlpaardjes, een grote roeivijver, een mooie restaurant, verschillende eetbarretjes, winkeltjes, beelden en een prachtig fonteintje.

De camping waar wij zijn gaan staan lag ca. 10 minuten lopen van het park. Op zich al weer voor ons een goedkope camping en de entree voor het park was ook nog eens gratis (camping korting). We hebben overigens in Hongarije nooit voor een thermaal bad hoeven te betalen. Het waterpark werd iedere ochtend om 8 uur geopend met het volkslied van Hongarije en met het volkslied om 18 uur in de avond geslotenen dat was ook op de camping te horen.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0239.jpg
Bekeken: 125
Grootte: 118,7 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0241.jpg
Bekeken: 141
Grootte: 68,7 KB

Debrecen
Debrecen is een universiteitsstad en de moeite waard om te bezoeken. Dit kan vanuit Hajduszoboszló met de sneltrein.

Vanuit Debrecen kun je met een stoptrein naar Nyirábrány aan de Roemeense grens. Je komt door een bijna ongerept natuurgebied met vennetjes en op sommige stukken is akkerbouw. We hebben dit gebied ook nog met de auto gereden.

Daarna naar een camping in Vajta (zuid Hongarije).

de grotwoningen in Simontornya
Ongeveer 10 km van de camping zijn grotwoningen in Simontornya. In 1998 werden deze woningen voor het laatst bewoond. De grotten mochten door de regering niet meer bewoond worden en werden verkocht aan de wijnboeren uit de streek die de grotten nu gebruiken als opslagplaats om de wijn te laten rijpen.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0244.jpg
Bekeken: 113
Grootte: 94,0 KB

Pécs
Vanaf deze camping zijn we met de auto naar de mooie stad Pécs geweest. Met de trein zou dat teveel tijd in beslag nemen.

De stad ligt in het zuidwesten van het land, in de beschutting van het Mecsekgebergte . Pécs bestond al in de Romeinse tijd en werd eerder bewoond door Keltische stammen. Pécs is nu een universiteitsstad.

De moskee van pascha Kassim Gasi in Pécs
Aan het Szénchenyi-plein staat de moskee van pascha Kassim Gasi
Nadat de Turken verdreven waren (eind 17e eeuw), werd de moskee vrij snel in gebruik genomen als christelijke kerk. De moskee is zeker een bezoek waard.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0324.jpg
Bekeken: 117
Grootte: 123,6 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0329.jpg
Bekeken: 109
Grootte: 57,8 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0327.jpg
Bekeken: 111
Grootte: 46,9 KB

De Dom van Pécs
In de binnenstad bevindt zich het Domplein met de domkerk, waarvan de oudste elementen uit de elfde eeuw dateren. De Dom werd tussen 1882 en 1892 verbouwd waardoor de huidige, in Romaanse stijl gebouwde kerk ontstond. Helaas is het interieur nauwelijks origineel maar toch het bezichtigen waard. Onder de kerk is de oude crypte die je zeker moet bezichtigen.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0330.jpg
Bekeken: 121
Grootte: 85,6 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0338.jpg
Bekeken: 105
Grootte: 70,4 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0344.jpg
Bekeken: 107
Grootte: 68,2 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0341.jpg
Bekeken: 107
Grootte: 99,5 KB

Pusztashow
In de buurt van Kecskemét zijn we naar een wervelende Pusztashow geweest.
Je begint met een glaasje pálinka (vruchtenjenever) die je in één keer achterover moet gooien. Dit was de derde keer dat we ermee werden geconfronteerd. De eerste keer sprongen de tranen in onze ogen zo sterk is dat spul maar nu begonnen we er aan te wennen. Vreemde gewoonte om half elf in de ochtend. In Nederland doen we dat als je niet kunt slapen. Maar het was een prachtige show met mooie sterk gespierde paarden die bereden worden door csikós (cowboys) en als sluitstuk een heerlijk diner! Deze shows zijn over het algemeen van hoge kwaliteit.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0291.jpg
Bekeken: 154
Grootte: 81,0 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0293.jpg
Bekeken: 115
Grootte: 76,7 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0302.jpg
Bekeken: 127
Grootte: 90,8 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0304.jpg
Bekeken: 128
Grootte: 73,4 KB

Het Balatonmeer
De laatste camping in Hongarije was in Galambok ca. 28 km ten zuiden van het Balatonmeer. Een camping met alweer een gratis thermaal bad.

Het Balatonmeer is het grootste warmwater meer van Midden-Europa. De oudste stad van het Balatonmeer is Keszthely, dat met zijn prachtige barokke kasteel, zijn middeleeuwse gotische kerk en zijn musea evenals Boedapest ook in andere jaargetijden dan de zomer een uitstekend reisdoel is.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0376.jpg
Bekeken: 111
Grootte: 73,3 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0379.jpg
Bekeken: 118
Grootte: 67,6 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0378.jpg
Bekeken: 109
Grootte: 45,8 KB Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: 100_0384.jpg
Bekeken: 104
Grootte: 28,2 KB

Het meer van Héviz
We hebben in het nabijgelegen warmwater meer van Héviz gezwommen. Het geneeskrachtige water, met een temperatuur van 38°C (in de winter 1 of 2 graden lager) en de geneeskrachtige modder zijn bijzonder geschikt voor de behandeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Om het meer zijn leuke winkeltjes en kleine restaurantjes.

Werelderfgoed
In Hongarije liggen maar liefst acht locaties die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

1987: Boedapest, waaronder de Donauoevers, het Burchtdistrict van Boeda en de Andrássyboulevard

1987: Het dorp Hollókő en omgeving

1995: Baradlagrot en de Slowaakse Karst (Slovensky kras)

1996: De Abdij van Pannonhalma met haar natuurlijke omgeving

1999: Het Nationaal Park Hortobágy (De Hortobágy maakt deel uit van de Hongaarse steppe)
2000: De vroegchristelijke begraafplaats van Pécs (Sopianae)

2001: Cultuurlandschap van Fertö/Neusiedlersee

2002: Het historische cultuurlandschap van de wijnstreek Tokaj


Hongarije telt tien nationale parken , waarvan het Nationaal Park 'Hortobágy' het grootste is.


Hongarije is een prachtig vakantieland met een mooi landschap en veel bezienswaardigheden. met goede en betaalbare campings en op bijna alle campings een thermaal binnen en/of buitenbad.

Uit gaan eten is in Hongarije lekker goedkoop maar wij vinden zelf koken bij de tent ook gezellig en deden onze boodschappen bij de Lydl en Tesco. De supermarkten van Lydl zijn daar vrij nieuw en Tesco heeft grote supermarkten met een grote afdeling voor levensmiddelen en een afdeling voor b.v. wasmachines enz. en ruimtes om wat te drinken en andere mogelijkheden.


Campings:
Camping Dömös in Dömös
Camping in Szarvaskö
Thermal Camping in Hajdúszoboszló (Grote camping, zeer schoon, met uitgebreide zwem- en thermaalmogelijkheden.)
Camping Aucost in Vajta
Camping Castrum in Galambok


Kamperen Forum

Laatst aangepast door truus : 30-08-08 om 18:36
truus is offline   Met citaat antwoorden


Antwoord
Onderwerpopties

Posting Regels
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Trackbacks are Uit
Pingbacks are Uit
Refbacks are Uit


Soortgelijke onderwerpen
Onderwerp Auteur Forum Reacties Laatste Post
Reisgenoot Hongarije bizimkoy Reisgenoot gezocht! 0 09-07-07 16:46
Kamperen in Hongarije truus Kampeerverhalen 0 31-03-07 13:57
Reisverhaal: Kampeervakantie in Hongarije truus Reisverhalen 0 03-11-06 14:51
Ik Zoek Een Baan In Hongarije István Wonen en werken in het buitenland Reisforum 0 18-01-04 19:52
Hongarije Gast: Renécolinda Reisgenoot gezocht! 0 05-09-03 10:11


Alle tijden zijn GMT +1. De tijd is nu 05:09.


Forum software: vBulletin, versie 3.8.0 Release Candidate 2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.0 RC2
Kamperen Forum is een initiatief van de Internet Communities Foundation | sitemap