Kamperen Forum

Voorpagina Per land Kamperen algemeen Foto albums Reisgenoten Kampeerverhalen Camping Zoeken
Ga Terug   Kamperen Forum > Kamperen algemeen > Evenementen

Mededelingen

Antwoord
 
Onderwerpopties
Oud 03-03-09, 20:36   #1
Vast meubilair
 
Lid sinds: 16-11-2005
Posts: 1.042
Standaard Mijnbouwacademie in Freiberg toont kunstzinnige mineralen

Terra Mineralia aanwinst voor de zilverstad Freiberg (Saksen) Duitsland


In Freiberg, de ‘zilverstad van Duitsland’, is Terra Mineralia geopend, ’s werelds grootste particuliere mineralenverzameling. Het nieuwe Terra Mineralia toont 5.000 bijzondere mineralen uit de hele wereld met een kleurrijk en ‘kunstzinnig’ karakter. Hiermee voegt Freiberg een grote attractie toe aan de diverse bezienswaardigheden op het gebied van (zilver)mijnbouw en edelmetaalbewerking.

De Technische Universiteit van Freiberg (mijnbouwacademie sinds 1765) is een begrip in de mijnbouwwereld. Het huisvest diverse wetenschappelijke collecties. In 2004 overleed mevrouw dr. Erika Pohl. Zij bracht in haar leven een collectie bij elkaar van ruim 5.000 mineralen, edelstenen en meteorieten. Omdat zij vooral ‘schoonheid’ als criterium hanteerde is de verzameling een lust voor het oog en toont verrassende kunstwerken van moeder natuur. Dr. Pohl liet haar kostbare collectie na aan de mijnbouwacademie, die hiervoor de vleugel ‘Terra Mineralia’ liet bouwen in Slot Freudenstein. Meer info: www.terra-mineralia.de

Daal af in zilvermijn
Bij toeval ontdekten marskramers in 1168 zilverertsaders bij Freiberg. Zij legden daarmee een belangrijke basis onder het economisch succes van Saksen. De voorspoed in de mijnbouw zou duren tot de 20e eeuw. Vooral het zilver bracht grote welvaart en is één van de redenen waarom Saksen nooit door Pruisen werd overheerst en het Saksische koningshuis in Dresden zulke grote kunstcollecties kon verzamelen.

Freiberg is eeuwenlang een mijnbouwcentrum geweest. De laatste ertsmijn sloot in 1969. Tegenwoordig zijn in Freiberg diverse voormalige zilvermijnen te bezoeken. Bezoekers kunnen in de mijnschachten afdalen om de ertsaderen met eigen ogen aanschouwen. Ook met kinderen een ware belevenis.

Zilverroute
Jaarlijks eert de stad het rijke zilver verleden met een festival, waaronder een grote geüniformeerde parade van het mijnwerkersgilde. Aan het Domplein zit het stad/mijnbouwmuseum. Freiberg is één van de mooiste stadjes in Saksen. In de monumentale straten zitten winkeltjes, waaronder veel galeries en edelsmeden. Edelmetaal en kunstnijverheid zit de stad nog steeds in de genen. www.freiberg.de

Vanuit Freiberg loopt de ‘zilverstraat’ (Sächsische Silberstrasse) naar de hoofdstad Dresden. Aan deze route liggen diverse bezienswaardigheden en industrieel erfgoed op het gebied van mijnbouw en edelmetaalbewerking.


Campings:
Bad und campingparadies Nixi in Paulsdorf
grote camping, gelegen aan een stuwmeer. De camping heeft een zwembad en veel watersportmogelijkheden. Goed sanitair. Afgebakende toeristenplaatsen d.m.v. lage hegjes.
Camping Dresden-Mockritz in Dresden
goede plaatsen en sanitaire voorzieningen. Bushalte voor de camping.Kamperen Forum
truus is offline   Met citaat antwoorden


Antwoord
Onderwerpopties

Posting Regels
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Trackbacks are Uit
Pingbacks are Uit
Refbacks are Uit


Soortgelijke onderwerpen
Onderwerp Auteur Forum Reacties Laatste Post
Verzetsmuseum toont foto's Birma-Pakanbaroespoor Imke Het laatste Thailand nieuws 0 05-10-07 12:44
Cubaanse televisie toont beelden Fidel Castro Carolina Het laatste Cuba nieuws 0 01-02-07 00:39


Alle tijden zijn GMT +1. De tijd is nu 05:09.


Forum software: vBulletin, versie 3.8.0 Release Candidate 2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.0 RC2
Kamperen Forum is een initiatief van de Internet Communities Foundation | sitemap